як зберігати мед
Почнемо з того що, мед, за умови правильного зберігання, практично ніколи не псується. Для прикладу, глечики з медом, який зібрали за кілька тисяч років до Різдва Христового, знаходили у похованнях єгипетських фараонів, у цілком придатному для вживання стані. Не знаю, чи дійсно варто такий мед їсти, але вражає вже саме те, що така можливість існує.

То що ж означає "за умови правильного зберігання"? Як правильно зберігати мед і які практичний термін зберігання меду?

Який термін зберігання меду?

Пропри те, що мед може не псуватися багато років, не варто зберігати його занадто довго без особливої потреби. Найкраще запасати свіжий мед наприкінці літа чи на початку осені й з'їдати свої запаси меду протягом одного року. Нащо тримати мед кілька років, якщо можна кожного року мати свіжий?

У якій тарі найкраще зберігати мед?

Мед зберігають у різній тарі: скляних банках, відрах з харчового пластику, дерев'яних бочечках, металевій та емальованій тарі, дехто навіть пропонує зберігати мед у посудинах зроблених з воску.  Восковий посуд може виглядати досить екзотично, але так направду, то всі перечислені варіанти (окрім металевого посуду) є прийнятними. Все залежить від особистих переконань покупця.

Найбільш практичним матеріалом для зберігання меду є, напевно, скло. На відміну від дерева його легко продезінфікувати, на відміну від металу і пластику, воно навіть теоретично не може вступати з медом у хімічні реакції, і скло не є таким дорогим, як посуд з воску.

За якої температури слід зберігати мед?

Добре відомо, що найкраще мед зберігається за прохолодної температури у 5-10°С.

Але якщо зберігати мед при кімнатній температурі (більше, ніж 10°С) теж нічого страшного не стенеться. У деяких сортів меду глюкоза і фруктоза можуть розділитись на дві фракції й це може дещо зіпсувати товарний вигляд меду, але це не буде мати жодного впливу на якого харчові властивості.

Можна зберігати мед і за нижчих температур (менше, ніж 5°С). Деякі продавці меду кажуть, що мед можна зберігати навіть за температури до -6°С. Заморожування меду може й не зашкодить йому, але чи є якісь причини для того, щоб заморожувати його спеціально чи займати банками з медом обмежене місце у холодильнику? Питання відкрите.

За яких умов мед може зіпсуватись?

Через високу концентрацію цукрів, мед має дуже виражені гігроскопічні властивості. Простіше кажучи, мед дуже легко втягує з повітря вологу і з часом може скиснути. Крім того, разом з вологістю мед може втягувати з приміщення і сторонні запахи. Тому дуже важливо зберігати мед у герметичному посуді. Скло дуже добре підходить для цієї мети.

Крім того, мед треба зберігати у темному приміщенні, щоб уникнути впливу прямого сонячного проміння.

І на останок. Кристалізація — це природний процес і не варто викидати мед тільки через те, що він перестав бути рідким. Цій темі присвячений один з попередніх записів: https://medar.in.ua/krystalizatsiia-medu

Смачного! :)