цікаві факти про мед
Мед — унікальний харчовий продукт і не дивно, що з ним пов'язано багато цікавинок та міфів. Ми вирішили зібрати всі цікаві факти про мед в одному місці та, користуючись нагодою, розвіяти деякі поширені міфи.

Мед має менше калорій, ніж цукор.

Калорійність меду — близько 300 кілокалорій на 100 грамів, а цукру — близько 400. Для порівняння, калорійність молочного шоколаду — близько 550 кілокалорій на 100 грамів продукту. Це робить мед класним замінником для тих, хто хоче обмежити споживання калорій, але не зовсім готовий відмовитись від солоденького взагалі.

Мед солодший від цукру.

Несподівано, але це факт. Через те, що мед, великою мірою (близько 75%), складається з моносахаридів, він солодший, ніж цукор. Для того, щоб підсолодити чай, меду потрібно менше, ніж цукру.

Мед – чудове джерело енергії.

Від меду рівень цукру в крові підіймається та опускається повільніше, ніж від звичайних солодощів. Енергія, яку організм отримує від меду розподіляється рівномірніше.

Мед ніколи не псується.

Якісний мед може втратити аромат і смак (особливо, якщо його неправильно зберігати), але його можна спокійно брати в полярні експедиції та запасати на випадок ядерної зими.

Щоб зібрати кілограм меду бджолам треба відвідати близько 4.5 мільйони квітів

В інтернеті гуляє багато схожих цифр, але не всі вони мають підтвердження. Тому Канадська медова рада (Canadian Honey Council) зробила розрахунки, для підтвердження цієї цифри. Можете перевірити тут: http://honeycouncil.ca/archive/chc_poundofhoney.php

Мед займає третє місце за кількістю підробок

Одразу після молока та оливкової олії. Найпоширеніший спосіб підробки меду — це додавання до природного меду різного роду солодких сиропів. Дізнайтесь більше тут: https://www.economist.com/united-states/2018/08/30/the-scourge-of-honey-fraud

Одна бджола збирає тільки 1 / 12 чайної ложки меду впродовж свого життя.

Саме так, 12 бджіл впродовж цілого свого життя зберуть тільки одну чайну ложку меду. Це усереднена цифра звичайно ж, все ж уявіть собі скільки бджолам треба напрацюватись, щоб наповнити медом хоча б невеличку баночку.

Україна один з найбільших виробників меду у світі

За оцінками експертів українські бджілки виробляють близько 100 тисяч тонн меду на рік. В Європі більше меду, ніж Україна, не виробляє ніхто. У світі Україна впевнено знаходиться в першій п'ятірці найбільших виробників.

Найдорожчий мед у світі — з Мануки

Літр меду з Мануки може коштувати навіть $250 за один літр. Пояснюється це винятковими антибактеріальними здатностями меду з мануки, через наявність в його складі  метилгліоксалю.

В середньовіччі мед використовували для загоювання ран

Завдяки високій концентрації цукрів, мед має здатність підсушувати рани та вбивати деякі види бактерій.

Мед збирають не тільки бджоли

Крім бджіл, мед збирають також деякі інші комахи, наприклад джмелі.

Мед рекомендує цар Соломон

"Їж, си́ну мій, мед, бо він добрий, а мед щільнико́вий — солодкий він на піднебі́нні твоїм"  — Книга приказок Соломонових, 24:13



Факти рідко ходять без пари у вигляді міфів. Тож давайте розвіємо деякі поширені міфи про мед.

Натуральний мед не кристалізується.

Міф. Кристалізація меду – природний процес. Рано чи пізно, будь-який мед кристалізується, навіть акацієвий.

Рідкий мед кращий кристалізованого.

Міф. Вас може дещо відлякувати вигляд кристалізованого меду, але він нічим не гірший рідкого.

Мед – сильний алерген

Швидше міф. Алергія на мед дійсно існує, але людей, які страждають на неї дуже мало. Навпаки, через те, що мед у дуже малих кількостях містить пилок рослин, з яких бджоли зібрали нектар, є шанс, що мед допоможе організму звикнути до рослинних алергенів. Особливо, якщо це мед зібраний недалеко від місця Вашого проживання.

Темний мед корисніший від світлого.

Міф. Нам невідомо про жодні дослідження, які це б підтверджували. Підозрюємо, що тут більше йдеться про смакові якості різних сортів меду.


Якщо Ви знаєте інші цікаві факти про мед, додайте їх в коментарі. Найцікавіші з них будуть додані до цієї статті.