cпоживання меду
Так само як і обсяги виробництва, споживання меду дуже коливається від країни до країни. І мова не йде про загальні обсяги споживання, бо це очевидно, що країни з більшим населенням потребують більше меду. Цікаво, що в різних країнах дуже відрізняється споживання меду на душу населення. Так виглядає, що одні народи, напевно через традиції, більше полюбляють мед, ніж інші.

То де ж споживають меду найбільше? Мені не вдалось знайти точну статистику на цю тему у відкритому доступі. Тому спробую скласти загальну картину на основі розрізнених даних зібраних з різних джерел.

США: близько 800 грамів

Споживання меду в США стабільно зростає. За останніх десять років споживання виросло з 550 до майже 800 грамів на душу населення на рік. Це небагато, у порівнянні з іншими країнами, але американські пасічники все одно не можуть задовольнити всього попиту. У 2018 році тут було вироблено майже 69 тисяч тонн меду, ще близько 200 тисяч тонн довелось імпортувати.

Німеччина: майже 1200 грамів

Німці одні з лідерів у споживанні меду. В середньому вони з’їдають 1100 – 1200 грамів меду на душу населення. Німецькі пасічники теж не справляються з задоволенням внутрішнього попиту. Власне виробництво в Німеччині наближається до 30 тисяч тонн меду на рік. Ще майже 90 тисяч тонн німці імпортують з інших країн.

Канада: близько кілограма

В Канаді споживають близько кілограма меду на душу населення на рік. Власного меду виробляється близько 40 тисяч тонн, ще близько 7 тисяч тонн імпортується з інших країн. Канада виробляє більше, ніж потрібно для місцевого ринку, майже 20 тисяч тонн виробленого меду йде на експорт.

Польща: тільки близько 400 грамів

В Польщі споживання меду росте, але поляки ще досить сильно відстають від інших країн, в середньому з’їдають тільки близько 400 грамів на рік. Власного виробництва меду теж недостатньо, поляки імпортують ще близько 25 тисяч тонн на рік. Більша частина імпорту іде з України.

Україна: близько кілограма

Україна — один з найбільших виробників меду у світі. За оцінками експертів в нас виробляється 90-100 тисяч тонн меду в рік, більшість з якого (майже 60 тисяч тонн) йде на експорт. Споживання в Україні наближається до одного кілограма на душу населення в рік.