штучний мед
Здавалось би, навіщо створювати штучно те, що традиційно отримуємо з природи. Однак, все ж багато природних матеріалів і речовин люди намагаються відтворити. Часто справа у здешевленні певного продукту, або спрощенні процесу його отримання. Це має сенс і у випадку зі штучним медом. Давайте ж з’ясуємо, що саме розуміють під цим поняттям, і перевіримо, чи «штучний» це завжди погано.

Що таке штучний мед?

Штучний мед – це цукристий продукт, який виробляється без участі бджіл. Основу штучного меду складають глюкоза, фруктоза, цукроза та вода.

За консистенцією та виглядом штучний мед схожий на натуральний, але зазвичай він не має характерного смаку й аромату. Окрім того, штучний мед має значно бідніший склад, ніж бджолиний: у ньому відсутні корисні ферменти, вітаміни та мінерали (детальніше про склад природного бджолиного меду тут: https://medar.in.ua/sklad-medu).

Натуральний мед не може бути дешевим, тому в харчовій промисловості, як підсолоджувач і замінник натуральному меду часто використовують мед штучний.

Для нашого організму штучний мед – це лише джерело енергії, що отримується з вуглеводів (цукрози та продуктів її розпаду). І особливої шкоди від нього ми не отримаємо, однак і на особливу користь розраховувати не варто.

Як виробляють штучний мед?

Для виробництва штучного меду розщеплюють цукрозу (цукор) до глюкози та фруктози. Це роблять за допомогою процесу гідролізу (хімічна реакція, в процесі якої вода реагує з будь-якою речовиною). Простими словами, до цукрози додають воду і проварюють. Для пришвидшення процесу в розчин додають кислоту (соляну, мурашину, молочну, винну, лимонну тощо).

Після реакції, кислоту, що використовувалась, нейтралізують содою, або крейдою.

Отриманий сироп ароматизують, іноді для покращення смакових властивостей додають натуральний мед. Для запобігання кристалізації до штучного меду додають крохмальний сироп.

Як відрізнити штучний мед від натурального?

В мережі можна знайти безліч способів перевірки меду, однак, який би ви не обрали, варто пам’ятати основні властивості бджолиного меду:
  • літр зрілого природного меду важить близько 1,38-1,45 кг (https://medar.in.ua/vaha-medu);
  • природний мед має однорідний колір і густину;
  • він може містити домішки пилку та прополісу;
  • мед є в’язким, повільно стікає, ніби тягнеться;
  • справжній мед має насичений аромат.

Штучний мед для веганів

Останнім часом ведеться багато дискусій про споживання меду веганами: одні відмовляються від нього повністю, вважаючи його продуктом тваринного походження, інші ж – вживають, аргументуючи тим, що бджоли виробляють меду більше, ніж необхідно для них самих, і відповідно забір меду не приносить їм шкоди.

У виробництві штучного меду бджоли участі не беруть, продукт є повністю синтетичним, тому, теоретично, вегани можуть ласувати таким медом.

Ціна штучного меду

Штучний мед значно дешевший від натурального. Це пояснюється відносно простим способом його виробництва і, відповідно, нижчою собівартістю, а також неможливістю конкурувати з бджолиним медом у корисності.